Hallo Nederland: Daar zijn we weer!

24 februari 2009 - Melaka, Maleisië

De allerlaatste dag van onze reis! Ongelofelijk! We zitten op dit moment nog in een internetcafe in Singapore. Het is hier nu 15.00 uur. Vannacht om 23.59 uur vliegen we vanaf Singapore Changi Airport naar Frankfurt. Daar komen we 5.50 uur aan, waarna we overstappen, om uiteindelijk 9.40 uur in Munster (Dtsl) te landen.

Drie maanden lang hebben we het leven en de cultuur van Zuidoost Azie mogen beleven. In die tijd hebben we, denk ik, een goede indruk gekregen van het leven in Zuidoost Azie. Het is een gebied met vele uitersten. Een aantal streken zijn nog erg authentiek, zoals de betrekkelijke rustige plaatsen Kanachaburi (The Bridge over the River Kwai) en Chiang Mai (waar veel backpackers naartoe trekken, maar dat toch redelijk z’n charme en eigenheid heeft behouden). Daarnaast hebben we wereldsteden bezocht als Kuala Lumpur en Singapore, die zo modern, westers en ontwikkeld zijn. Nederland zou nog het een en ander kunnen leren van de organisationele capaciteiten en multiculturele diverstiteit van deze steden.

Vooral de mengeling van culturen en de manier waarop zij met elkaar samenleven, is mij hier erg positief opgevallen. Daarnaast is alles tot in de puntjes geregeld. Er ligt geen vuiltje op straat (echt waar, geen enkele!), de metro’s zijn super schoon, richtingen en straten worden goed aangegeven; logisch ook... er is weinig dat je mag doen zonder een fikse boete te krijgen. Je mag niet eten en drinken in de metro’s (boete!), je mag niet straten oversteken zonder het gebruik van een zebrapad (boete!), je mag niet kauwgom op straat gooien (boete!) en niet te opzichtig vozen in het openbaar (boete!). We durfden nog net wel te ademen (het zal ons namelijk niet overkomen dat we tijdens onze laatste dagen opnieuw een flinke boete krijgen).

Ook het grote verschil tussen rijk en arm is opvallend aanwezig in Zuidoost Azie. In de grote steden hebben we ongelofelijk veel dure auto’s zien rondrijden (Emiel zat in ieder geval soms met de tong uit de mond te staren naar het verkeer), daarentegen hebben we ook nog veel armoede gezien. Vooral in Cambodja was dat erg zichtbaar. Toen we net de grens gepasseerd waren, smeekten de kinderen al bij ons voor een beetje eten of drinken. Het was soms erg confronterend, maar deze uitersten zijn hier wel de realiteit.

Na drie maanden rondreizen zijn we echt een geweldige ervaring rijker! We hebben aan adembenemende witte zandstranden gelegen, in helderblauwe zeeen gezwommen en gesnorkeld, prachtige natuur gezien, wereldsteden bezocht en geweldige culturen en mensen leren kennen. Het was geweldig! Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan, en de tijd van gaan, is nu gekomen. Of... het mooie van weggaan, is thuiskomen. Of... gooi er nog maar een paar andere cliches tegenaan (die vaak nog waar zijn ook). Hoe dan ook: morgenvroeg zien we onze familie weer: JOEHOE!

En nogmaals, bedankt voor alle lieve berichtjes die ik de afgelopen periode gekregen heb! Super!

Veel liefs Elisa

P2161393
P2161378

Jorieke:
Hé Elisa,

Ik ben blij voor je dat de reis zo'n succes was! Nog even de terugvlucht en dan weer je familie en vrienden zien. Veel plezier en we kletsen snel een keer bij.

x Jorieke
janet houwing:
24 februari 2009
ha elisa, ook nog bedankt he voor de felicitaties, je hebt weer een prachtig reisverslag, zoas alle andere mooie verhalen, ik wens je een hele goed terugreis met emiel en zie jullie weer gauw, groejes en een dikke knuffel
Marja:
Ha Elisa!
Heerlijk dat jullie binnenkort weer op Nederlandse bodem zijn. Al heb ik je de reis van harte gegund, vind t fijn dat je zo weer wat meer in de buurt bent! goeie reis en tot heel snel ziens/sprekens!
Waling, Reinie en kids:
24 februari 2009
Prachtig, dat jullie zo genoten hebben. Onvergetelijk.
En no....... wolkom thús yn Ljouwert!

Waling
Annemieke:
24 februari 2009
Hey! En toen zat het er op.. Is snel gegaan he? Heb met veel plezier je reisverslagen gelezen hoor! Voor vanavond een goede terugreis gewenst en voor daarna succes met het weer wennen aan het 'normale leven' back home :) Hadden Mar en ik wat moeite mee haha, hoop dat het jou beter vergaat! Liefs Annemieke
Karen:
Hey hey,

Natuurlijk ben ik blij dat jullie deze kant weer op komen maar begrijp ook dat het jammer is dat er een einde is gekomen aan een fantastisch avontuur. Een ervaring voor het leven!

Ik kijk er naar uit om gezellig onder het genot van een lekker kopje thee naar jullie verhalen te luisteren en foto's te bekijken.
Maar....eerst even bijkomen en weer wennen aan de Nederlandse cultuur en temperatuur.....

Tot gauw,

Liefs Kaatje.
Marleen:
Lieve Lies!

Super dat jullie een geweldige tijd hebben gehad en veel hebben kunnen doen en meemaken! Iets om nooit te vergeten! Maar als het goed is zitten jullie nu in het vliegtuig naar Duitsland toe. We hebben er erg veel zin in om je straks weer te zien!!

Tot morgenochtend op het vliegveld van Münster :)!

Liefs Mar
sandra:
hey lies,

wat een geweldige reisverhalen.... maar hoor ze toch liever in het echt!
Goeie reis en tot gauw

liefs san
Eveline:
25 februari 2009
Hey meid,
Nu al weer in Ned!!!! Wat een wereldervaring! Vind het wel gezellig dat je weer in Ned bent;) haha.

TOt snel!!

Laat een reactie achter

* Naam:
* E-mail: (wordt niet getoond)
Website: (optioneel)
* Reactie: